keskiviikko 11. toukokuuta 2011

B8. Henkilökuva Pehkosen muorin talo -novellin kertojasta


Pehkosen muorin talo on Timo Teräsahjon vuonna 2000 kirjoittama novelli kokoelmasta Keksijän poika ja muita novelleja. Novellissa kuvataan huonoja perhesuhteita sekä kapinoivan nuoren tuntemuksia riitaisan muuton keskellä. Novellin tilanne ja tapahtumat ovat nykypäivänä monelle tuttuja, joten se voisi olla arkinen novelli.
   Novellin äänenä toimii minäkertoja, ja tarina kerrotaankin hänen näkökulmastaan. Kertojan sukupuolesta tai ulkonäöstä ei novellin perusteella saada juurikaan tietoa. Hänen voi kuitenkin olettaa olevan poika, sillä hän kuuntelee esimerkiksi Mötley Crueta, joka on tunnetusti hieman raskaampaa musiikkia ja voisi siksi viitata miespuoliseen henkilöön. Kertojan kielenkäyttö kuten ”Pakkaa homo itse!” sekä melko välinpitämätön suhtautuminen kuolleeseen naapuriin ja isän lyönteihin saattavat myös omalta osaltaan olla vihjeitä miessuvun edustajasta. Toisaalta nykyaikainen kielenkäyttö ja isän sanat ”tuo lapsi” viittaavat myös kertojan ikään. Kertojan äkkipikaisesta ja kapinoivasta käyttäytymisestä voisi päätellä hänen olevan teini-ikäinen.
    Juonen edetessä kertoja on koko ajan tarinassa lähellä. Hänen ajatuksensa nähdään, ja hänen tunteisiinsa lukija samaistuu. Lukija saa myös kuvan siitä, millainen kertoja on ihmisenä. Esimerkiksi kertojan luonteesta erottuu tietty kylmyys ja välinpitämättömyys. ”Minä hieman säikähdin, kun tönäisin muorin vahingossa liikkeelle huonekaluja siirrellessäni” antavat lukijalle käsityksen, että edesmennyt vanha rouva olisi jollakin tapaa osana sisustusta, eli kertojalle täysin merkityksetön.
    Suhteet vanhempien ja kertojan välillä vaikuttavat melko kireiltä. Vanhempien keskinäinen, riitaisa suhde on luultavasti ajautunut avioeroon, sillä isä ja poika ovat muuttamassa pois äidin luota.”Kotona vain riideltiin” kuvaa kertojan turhautuneisuutta kotona vallitsevaan sekavaan tilanteeseen, johon hän ei haluaisi enää palata. Poika ei kuitenkaan haluaisi muuttaa isänsä luo, sillä heidän välinen suhteensa näyttää olevan pahasti säröillä. ”Tuo lapsi ei osaa muuta kuin varastaa ja haistatella” kuvaa isän negatiivista ja jyrkkää asennetta lastaan kohtaan. Isän julmuus sekä poikaan kohdistuva väkivallan käyttö luo myös heidän välilleen syvää etäisyyttä.
   Kertojan asuinpaikkana on selvästi maaseutu, sillä novellissa mainitaan metsänlaita ja hyvin luminen maisema. Kertoja kuvailee myös vanhan Pehkosen muorin taloa mökiksi, josta löytyy monia entisaikaan liittyviä esineitä, kuten suuri raksuttava käkikello, ryijyjä ja keinutuoli. ”Emmehän kumpikaan tienneet, milloin meidät löydettäisiin” kuvaa myös, ettei lähistöllä asu ihmisiä. Tämä ei olisi mahdollista kaupungissa.
   Novellin kertoja on selvästi eksyksissä ja etsii omaa asemaansa perheessä sekä yhteiskunnassa. Naapuritaloon karkaaminen voi olla kapinointia, mutta se voi myös viitata huomionhakuisuuteen. Syvällä sisimmässään kertoja voi toivoa, että hän olisi merkittävämpi kuin unohdettu naapurinsa, minkä vuoksi häntä alettaisiin etsiä.

6 kommenttia:

  1. Kertojan elämäntilannetta on tarkasteltu kattavasti. Rakenne on selkeä, ja henkilökuvaus etenee johdonmukaisesti samalla pysyen aiheessa.

    VastaaPoista
  2. Hieno kirjoitelma. Teksti oli mukavaa lukea ja tulkintasi osasit perustella hyvin.

    VastaaPoista
  3. Vastauksesi on kielen virheitä lukuun ottamatta varsin onnistunut. Rakenne on ehyt ja napakka. Otsikko on toimiva.

    Sisältö kattaa kaikki erittelyn näkökulmat, ja useimmiten lukemisesi on lisäksi tarkkaa. Joitakin kohtia, kuten novellin lopetusta tai kertojan lumimotiivista tekemiä havaintoja voisit tuoda lisää mukaan.

    VastaaPoista
  4. Henkilökuvauksen rakentamisessa edetään johdonmukaisesti, ja rakenne on selkeä. Kertojan elämäntilanteeseen on päästy hyvin sisälle.

    VastaaPoista
  5. Todella hyvä teksti. Perustelet hyvin tulkintaasi, ja teksti on selkeä kokonaisuus. :)

    VastaaPoista
  6. Nämä tekstit voisi laittaa piiloon, ettei kaikki samaa tehtävää kirjoittavat opiskelijat käytä copy-pastea. :)

    VastaaPoista